Dieu-li a ma iaia que si me quedo a viure aquí serà a la caseta blanca
FACT 1: Oblideu-vos de les monedes de 1 i 2 cents. A aquest país no existeixen! Sí, estereu pensan: això ho fan aquí i ens la claven per detras amb el l'arrodoniment a l'alça a l'alça. Pos no. Aixo es Europa, colega! La meva experiència pot assegurar-vos que arrodoneixen amb bona voluntat (per molt que la Wikipedia digue el contrari) del palo que, quan te toca pagar desde 0,01€ hasta 0,07, arrodoenixen a la baixa i per als superiors a l'alça. I no es només cosa de bona voluntat, al supermercat on compro jo (Albert Heijn; sí, intenteu llegir la web... JA!) ho tenen totalment institucionalitzat.
FACT 2: Els passos de zebra. M'atreviria a dir, en un marge d'error del 0,00000069%, que tots els encreuaments importants i el 80% de passos de zebra en vies rectes a Arnhem i Amsterdam (que és on he estat fins ara) funcionen així. La qüestió de fondo és que aquí a Holanda les rotondes no estan mol ben vistes i de fet, la lluïta de les vies urbanes ja fa temps que la van guanyar els semàfors. Ara bé, l'interessant de la situació esque els passos de cebra sempre estan en roig (i quan dic sempre es SEMPRE; ver foto) unless que polses un boto que hi ha als postes dels semàfors pa peatons (això no vol dir que els cotxes sempre estiguen en verd; hi ha un sistema totalment automatitzat que conjuga el pas del transport públic, els cotxes i les bicis)
Se ve la inmensidad del mar?
Ara ve lo graciós. Una vegada se fica verd despues d'haver-li pegat al botonet tens que que ficar-te a tope, tens el temps just pa passa caminant a un ritme acceptablement ràpid abans de que el semàfor parpadege hasta ficar-se roig. Això explica 2 coses: que Holanda serà, en res, una superpotència mundial als 100m llisos i que els abuelos holandesos moren més pronte que a la resta d'Europa.
FACT 3: El reciclatge. La cultura del reciclatge aquí està enormement estesa. Podeu dir: -Si bueno, aqui a Àfrica tambe tenim contenedors de pàstic, paper i vidre.
Sí, aquí també tenen tres contenedors... PERÒ NOMES PAL VIDRE, INSENSATOS! Chupate esa Ministerio de Medio Ambiente. Efectivament, aquí tenen els contenedos que natros tenim i ademés de piles, roba, vidre de varies classes (no me pregunteu com, encara estic desxifrant que significa cada contenedo) i un llarg etcètera correctament ubicats i enterrats (punt pa Vinaròs). I no és una cosa que se fasse simplement per civisme. Les grans empreses també esta implicades.
Admireu al putu funambulista oficial de Honigkamp
Efectivament, Albert Heijn mateix manté una política de reciclatge activa on el consumidor participa i es beneficia, m'explico. Cada semana al supermercat tenen una promoció nova de marques de cervesa, 24 cerveses en botella de cristall i la seua caixa per 8 o 9 euros, quan lo normal esque costen uns 12 o 13 ( i com la marca canvia cada setmana i Alex s'ha proposat probar totes les cerveses del territori... MUAJAJAJ.) Una vegada t'has acabat les cerveses, pots tornar al supermercat en la caixa i els botellins buits i retornar-los a una maquina que hi ha al Albert Heijn. Si ho tornes tot te donen un ticket valorat en 4€. Sí borraxos, les caixes de 24 botellins de primeres marques com Heineken, Jupiler, Grolsch, Bavaria.... m'acaben surtin per 4 o 5 euros. Està es la verdadera raó per la que a la foto de dalt tota la gent esta pendent. No volen que es trenquen les botelles.
I aquí acaba la primera entrega de The Netherlands Facts! Una abraçada a tots i un besito (no sexual... o sí? Maria no t'enfades...) a totes!
BONUS: Estic usant una aplicació via Facebook, però que també té pàgina pròpia pa anar indicant els puestos on he estat i als que tinc planejat anar en les pròximes semanes. Disfuteu-ho! I en cas de que no ho pugueu vore significa que no sou amics meus, so... QUE FEU LLEGINT AIXÒ?
Exigeixo un post sobre es carrils bici i la cultura de la bici!
ResponEliminaAnda, calla.
ResponElimina